Kommer ni ihåg bogserbåten?

Här en bild på den gamla båten som låg på stranden vid ”Rivieran”, där Post-Lasse hade sin sommarstuga. Den användes som bogserbåt för att bogsera timmer över Storsjön till inloppet av Juvanån. Den ersatte eller var komplement till de spelflottar som användes för att få fram timmer till Juvanån. När den låg på stranden så var den i förfall och begynnande röta i skrovet och utan motor. Mannen på fördäck är min pappa och jag tog bilden någon gång på 1960-talet.

Det vore kul om någon hade mer information om när den gick på Storsjön. Kanske någon berättelse om hur timmer bogserades över sjön. Jag har inte hittat några gamla bilder på båten till sjöss. Det finns några på spelflottar som gick på Storsjön.

Så här såg spelflotten ut. Bogserbåten måste ha gjort arbetet med a

4 Responses to “Kommer ni ihåg bogserbåten?”

 1. Anita Berglund skriver:

  Så intressant att se bilden av bogserbåten! Användes bogserbåten också för andra transporter än timmerbogsering? Post- eller transport av människor över sjön?

  • anders skriver:

   Jag tror bara att den användes för timmebogsering. Jag har aldrig sett den i vattnet och vet ej i hur många år som den användes. För person och varutransporter användes vanliga roddbåtar. För Tallnäsets del så var det transporter till handelsboden i Grundtjärn och transporter till den handelsbod som en gång fanns på Tallnäset (kunder var förutom de på Tallnäset skogsarbetare och boende kring Stugusjön). Det fanns också en gammal stig/väg mellan Grundtjärn och Tallnäset. Handelsboden lades ned när Stugusjön avfolkades och när avverkningarna var klara ovanför Tallnäset. Jag vet ej om de som bodde på Lövnäset använde den gamla vägen till Grundtjärn eller rodde. Resor till Omsjö bör ha gått via sjön.

   • Anita Berglund skriver:

    Anders! Att roddbåtar förvisso användes för alla persontransporter över Storsjön innan vägarna fanns är känt och riktigt.

    Det fanns flera handelsbodar i byarna. I Omsjö fanns tre handelsbodar på sin tid.

    Det fanns en gammal stig/väg mellan Omsjö och Tallnäset som delvis fortfarande finns kvar. I början av 1960-talet byggdes vägen s.k ”raggarvägen” mellan Omsjö via Tallnäset till Grundtjärn.

    • anders skriver:

     Jag antar att varor till Omsjös handelsbodar gått via vägen till Näsåker. Medan varor till Grundtjärn gått från Junsele via den gamla vägen.
     Jag kollade i Yngve Rollofs ”Sveriges inre vattenvägar” där han referar till gamla bybor runt Storsjön som inte hört talas om att det förekommit båttrafik på Storsjön. Jag har sett bilder på spelflottar på Storsjön men jag har inte hittat någon bild på bogserbåten i sjön. Men den måste ha underlättat vid bogsering av timmer från Bredån/Grundtjärn till Juvanåns inlopp vid Lövnäset. Bör också ha använts vid flottning från Omsjöhållet.

Leave a Reply