En promenad i Ulriksdal

På lunchen brukar jag promenera runt i Ulriksdal med omnejd. Här finns slottet, växthusen, Confidansen, Värdshuset och mycket annat.

En liten holk

Här är en holk för fladdermöss och i bakgrunden ser man Igelbäcken där den lilla sällsynta fisken Grönlingen huserar. Troligtvis finns den inte just här nära utloppet i Norrviken utan längre väster ut mot Järfälla.

Skylt för smeden

Här en skylt från tiden vi hade en blomstrande vapenindustri. I bakgrunden ser man tjänstebostäder och mangårdsbyggnader till Ulriksdals slott.

Berglunda vid Ulriksdal

Den här gården kallas Berglunda. Känns namnet bekant?

dsc00156

Berglunda sett från gavelsidan. Dess historia känner jag inte till men det har förmodligen varit bostad åt någon högre ståndsperson. Straxt till vänster finns det lite enklare byggnader och till höger utanför bilden finns några statarlängsliknande hus. Det är ett spännande område att gå i med många fina byggnader.

2 Responses to “En promenad i Ulriksdal”

 1. Anita Berglund skriver:

  Hittade hir när jag gogglade på Tallnäset…;)

  Ulriksdal är mig välbekant. Jag bodde i Ekhagen i många år och cyklade ofta till Ulriksdal. Det är så otroligt vackra omgivningar där.

  Ang. Berglunda gård så hittade jag detta på Solna stads hemsida: ”Berglunda var ursprungligen vaktkarlsboställe. När destillatören J D Leufenmark fick arrendera stället 1830 rev han alla hus och byggde nya. 1863 övertogs arrendet av grosshandlaren och källaremästaren Johan Daniel Grönstedt, känd för sin konjak och punsch. Han lät nybygga eller bygga om samtliga hus till det utseende de har än idag. Huvudbyggnadens båda sidopartier och snickarglädjeverandor med svarvade knoppar tillkom då. På gavelnockarna är akroterierna av trä bevarade, vilket är mycket sällsynt.”

  Kan berätta att i början av 1960-talet var min familj ofta till Berglunda gård. En moster till mig bodde i en bostad längst mer i huset (den gröna delen på gaveln). Ett vackert hus och en vacker trädgård!

  Hälsningar från
  Anita Berglund
  Omsjö Näsåker

  • anders skriver:

   Tack för ditt inlägg och för informationen om Berglunda gård. På Tallnäset finns ett torp som kallas Berglunda. Det fick sitt namn när familjen Artur och Lola Berglund köpte Jonasons torp i början av 50-talet som sommanöje.

   Tänk vad världen är liten ändå. På sommaren bor vi 9 km i från varandra och där jag går på lunchpromenad har du också gått. Då är det ändå ca 56 mil mellan platserna.

Leave a Reply